Brassica rapa
Majrova "Kranjska Okrogla"
Rova från Slovenien som finns omnämnd 1902. Mycket ovanlig i övriga Europa. Rund rova med vitt skal längst ner och violett överst med vitt kött. Rova konsumeras rå, till exempel på en sallad eller läggas i saltlake (mindre rovor läggs in hela, medan större skärs i kuber). I Slovenien är det tradition att mjölksyra rovor. Då rivs rovorna och syras på samma sätt som surkål.
Fröna är ekologiskt odlade.
Odling från frö:
Sås direkt på friland, ca 1-2 cm djupt, när jorden blivit uppvärmd. Men det kan vara god idé att vänta ett par veckor in på sommaren innan man sår dem, de blir lite godare då. Vattna jorden före eller efter sådd och håll fuktigt under grotiden. Gallras till 10 cm plantavstånd. Vattnas vid behov. Bör skördas innan den blir för stor, 6-8 cm i diameter är lagom. Lagras i jordkällare eller liknande.
Såtid: maj-juli
Grotid: 5-10 dagar
Skörd/blomtid: aug-oktober
Årlighet: 1 årig
Portionsmängd: 150 frö