Om oss


Kinnekullefrö är ett familjeföretag som, vilket namnet ger en fingervisning om, håller till på vackra Kinnekulle. Vi arbetar för odlad mångfald och för att sprida och bevara gamla odlingsvärda grönsakssorter. Sorter som kan komma visa sig vara väldigt värdefulla i framtiden. Vi har troligen marknadens största sortiment av kulturarvssorter. För att arbeta på detta sätt så har vi bestämt oss för att satsa på amatörsorter och bevarandesorter.

Vad är då en amatörsort? Jo, för att få sälja utsäde, fröer, till grönsaker så måste den sorten man säljer frön till finnas registrerad hos EU. Om sorten finns registrerad där så får den säljas inom hela unionen. Det finns tre olika listor som grönsakssorter kan registreras på. 

Standardsortlistan; här hittar man de vanligaste sorterna, de tomater och gurkor du köper i affären t.ex. Dessa sorter är oftast unga och har framförädlats för vissa egenskaper. Ofta för att de ska bli stora, mogna jämnt, ge stor skörd osv. Inte sällan på bekostnad av smak, genetisk variation, näringsinnehåll och lokal anpassning. Dessutom behöver många sorter konstgödsel och annan konstgjord hjälp för att fungera som det är tänkt. Men det finns sorter registrerade på denna lista som är gamla och som har selekterats fram genom åren och anpassats till olika regioner och klimat utan att för den skull tappa i näringsinnehåll osv. Vi säljer några sorter som finns på denna lista.

Nästa lista är bevarandesorter; dessa sorter är gamla kulturarv. Utsäde till dessa får endast odlas i sortens hemområde. Flera svenska potatisar, kålrötter, ärtor och bönor finns på denna lista. De sorter som finns här är absolut sådana som bidrar till odlad mångfald och vi letar nya sorter att sprida hela tiden.

Sista listan är då amatörsorter; namnet låter ju inte så bra. Men grönsakerna på denna lista är mycket bra och odlingsvärda. Att sorter hamnar på denna lista istället för standardsortlistan är för att det inte finns ett lika stort kommersiellt värde i dessa sorter som de på standardsortlistan. Här finns t.ex. fantastiskt goda tomater som Brandywine, Snowberry m.fl. som inte tål en frakt från de väldiga växthusområdena i Spanien och hit upp till norden. Det är därför tomaterna i mataffären inte smakar lika bra som hemodlade, de sorter som passar för modern och "rationell" odling och frakt är framtagna för andra egenskaper än smak och näringsinnehåll. Eftersom sorterna på denna lista saknar de stora kommersiella värdena så finns det en risk att de försvinner. Att odla dessa är att odla mångfald.

Här på Kinnekulle odlar vi frön till svenska gråärter, tomater, chili, gurka, squash, dill m.m. Men för att kunna erbjuda Er kunder ett bredare utbud så köper vi också in fröer och förpackar, vi har helt enkelt inte plats för att odla allt vi säljer. De allra flesta av de sorter som vi köpt in och säljer här är amatörsorter, med några undantag. Kålrot t.ex. räknas hos EU som en lantbruksgröda och finns alltså inte registrerad som grönsak. Flera av de grönsakssorter vi skulle vilja sälja finns inte som amatörsorter, varför vi i vissa fall valt standardsorter som vi tycker passar bra för odling här i norden och som ändå kan bidra till den odlade mångfalden.

Självklart sker all vår egna odling helt enligt ekologiska principer och de flesta av de fröer vi köper in är biodynamiskt eller ekologiskt odlade, men inte alla tyvärr. Vi säljer inga fröer som F1-hybrider eller som är kemiskt preparerade. 

När det gäller odlingsinstruktioner så finns inte det på våra påsar utan den hittar du här på hemsidan. Dels allmän odlingsinformation under fliken "Odling" och dels sortspecifik i informationen om varje sort.

Lycka till med odlingarna!


VAT: SE850811595601