Brassica napus
Kålrot "Gul Svensk"
Kulturarv. Kålrotssort från 1800-talet då den troligen var den vanligast odlade sorten i Sverige med flera lokala varianter. Blir ganska stor. Gulköttig med grön nacke. Krispig som morot och något söt. Bra till rotmos. I äldre frökataloger förekommer Gul Svensk under flera namn; Gul kålrot, svensk gul, gul gröntoppig m.m.
Fröna är odlade av Agneta Börjesson på Röttle natur och kultur.
Odling från frö:
Sås direkt på friland, ca 1 cm djupt, när jorden blivit uppvärmd. För vinterlagring är det bättre att vänta till juni och skörda sent. Vattna jorden före eller efter sådd och håll fuktigt under grotiden. Gallras till 15-20 cm plantavstånd, dom får gärna växa tätt så att de inte blir för stora. För källarlagring skördas frukterna i september-oktober. Lagras i sandbad i lådor i jordkällare eller matkällare.
Såtid: april-juni
Grotid: 5-15 dagar
Skörd/blomtid: aug-oktober
Årlighet: 1 årig
Portionsmängd: 50 frö