Rumex acetosa
Ängssyra
Vildväxande perenn som ätits av människor i tusentals år. Finns omnämnd i litteratur från 1200-talet. I Europa har de c-vitaminrika bladen använts i husmanskost, så som den franska syrasoppan eller östeuropeiska sorrelsoppan och den holländska sorrelgröten.
Växten ger många blad som skördas unga och används färska eller i sallad eller tillagade i olika rätter. De vitaminrika bladen skördas kontinuerligt för ny tillväxt fram till senare delen av sommaren.
Fröna är ekologiskt odlade
Odling från frö:
Förkultiveras inomhus i februari-mars. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över med ett plantavstånd på 20-30 cm. Eller så sås de direkt på växtplatsen när jorden blivit varm.
Såtid: Feb-mars
Grotid: 15-25 dagar
Skörd: Maj-juli
Årlighet: Flerårig
Portionsmängd: 200 frön