Capsicum annuum
Chilipeppar "Friariello di Nocera"
Kulturarv från södra Italien, närmare bestämt regionen Kampanien. Rikgivande sort som blir ca 60 centimeter hög och producerar så länge det är varmt under sommaren. Odling i växthus rekommenderas även om det går att få skörd i varmt söderläge. Frukterna kan skördas både som gröna och som röda efter personlig smak.
Friariello di Nocera är en mild och något söt chili som traditionellt använts som så kallad "frying pepper", alltså att den steks i olja och gärna vitlök, salt och peppar samt lite pressad citron över för att användas som antipasti, tillbehör eller som egen måltid med lite bröd och ost till. Sorten är också utmärkt för inläggning som till exempel fefferoni.
Frön odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.
Odling från frö:
Förkultiveras inomhus i såjord, plantjord eller egen jord. Ljusgroende. Fukta jorden före sådd och tryck endast lätt ned fröerna på ytan. Håll sådden vid 18-25 grader, ljust och om det går, något svalare efter groning. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Odlas växthus.
Såtid: feb-mars
Grotid: 10-20 dagar
Skörd/blomtid: juli-oktober
Årlighet: 1 årig
Portionsmängd: 15 frö