Allium cepa
Gul lök "Strigunovsky"
Kulturarv från Ryssland (eller möjligen Ukraina enligt vissa källor) som odlats sedan åtminstone 1700-talet. Troligen är den uppkallad efter byn Striguny i Belgorod regionen i västra Ryssland som gränsar till Ukraina. Under sovjettiden användes Strigunovsky av Nikolaj Vavilovs förädlingsstationer för att ta fram nya sorter. Att man använde sig mycket av just Strigunovsky var för dess egenskaper då den är härdig och lättodlad med bra motståndskraft mot sjukdomar. Den odlas under några decennier i kommersiell skala i Volgaregionen och runt svarta havet under sovjettiden. Lökarna blir runda i olika storlekar mellan 45-80 gram med mycket bra lagringsegenskaper.
Fröna är ekologiskt odlade.
Odling från frö:
Sås på friland, ca 1-2 cm djupt, så fort jorden reder sig (blir varm). Håll sådden fuktig tills fröna grott. Gallra så att det blir ca 7 cm mellan lökarna. Det kan vara svårt att hinna få stora lökar över sommaren så ett alternativ är att förkultivera fröna inomhus tidigt på våren i såjord, plantjord eller egen jord. Strö ut frön och täck med nån centimeter jord. Håll sådden fuktig tills fröna grott. När de kommit upp måste plantorna hållas i en temperatur under 15 grader för att inte vilja gå i blom. Utplantera lökarna efter avhärdning när frostrisken är över. När sedan en fjärdedel av blasten vissnat börjar det bli dags att skörda. Knäck resten av blasten (men bryt inte av den helt), låt stå kvar i ett par dagar. Skörda och häng för torkning varmt och torrt, gärna blåsigt. Förvaras i ett torrt och svalt utrymme.
En lite mer avancerad variant av odling är att odla egna sättlökar som man odlar matlök på nästa år. Då sår man som vanligt men skörda lökarna små, ca 2-3 cm i diameter. Torkar dem som vanlig lök och förvarar dem sedan varmt (gärna runt 30 grader), torrt och luftigt tills det är dags att sätta dom.
Såtid: mars- april
Grotid: 10-20 dagar
Skörd/blomtid: juli-sept
Årlighet: 2 årig
Portionsmängd: 150 frö