Valerianella locusta
Vintersallat/Maché "Verte de Cambrai"
Kulturarvssort från början av 1800-talet. Snabbväxande sallat som ger stora mörkgröna, krispiga blad. Rik på C-vitamin. Används som vanlig sallat fast på grund av sin köldtålighet så passar den utmärkt att använda på vintern när inte mycket annat färskt grönt finns att äta.
Fröna är biodynamiskt odlade.
Odling från frö:
Sås direkt på friland, ca 1 cm djupt, i juli-aug för att skördas under hösten. Alternativt så sås den i sep-okt för övervintring och tidig vårskörd, vid övervintring rekommenderas att plantorna täcks. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Skördas efter hand.
Såtid: juli-aug eller sept-okt
Grotid: 10-15 dagar
Skörd/blomtid: sept-nov eller tidig vår
Årlighet: 1-2 årig
Portionsmängd: 300 frö