Pisum Sativum
Kokärt "Rättvik"
Gråärt. Lantsort som först finns beskriven 1741 av Linné men som har odlats betydligt längre än så i Dalarna. Det sägs till och med att Gustav Vasa ätit av denna ärt. Gråärt som odlats som foder och människoföda på åkrarna ihop med framförallt havre för stöd, men går utmärkt att odla i kökslandet med något stöd. Även kallad Rättviksärt eller Rättviks gråärt. Utfodring med denna gråärt gav extra fet mjölk och för människorna malde den och mjölet användes i brödbak och till gröt. Gråärtor är proteinrika. Rättviksärten har en något nötig smak.
Plantorna är halvhöga med ljuslila-rosa blommor som blir till korta smala baljor fyllda med grå-bruna ärtor med mörka prickar på. Men eftersom detta är en lantsort så förekommer variation inom sorten.
Gråärt odlades i hela Sverige på åkrar för torkning och senare användning som djurfoder och som människoföda. I norra Sverige är gråärtorna små och grå-mörk blå- bruna med många svarta prickar, de användes framförallt som mjöl. Längre söderut i Sverige är gråärtorna oftast större med mer grön-brun färg och oftast utan prickar. Här kokades ärtorna som de var, tex i mjölk eller mosade tillsammans med fläsk.
Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.
Odling från frö:
Sås direkt på friland när jorden reder sig. Rättviksärten är mycket tålig. Lägg ärtorna i blöt några timmar innan sådd för kortare grotid. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Baljorna skördas när de börjat torka och får eftertorka på lämpligt ställe innan de tröskas/spritas. Vid större odling skördas hela plantor med lie och hängs på torkställning innan tröskning. Behöver stöd när de blir höga. Bäst i varmt växtläge på lucker jord.
Såtid: april-maj
Grotid: 5-15 dagar
Skörd/blomtid: sept
Årlighet: 1 årig
Portionsmängd: 30 frö