Glycine max
Sojaböna "Fiskeby V"
Kulturarv från mitten av 1900-talet. Sojaböna är en baljväxt med mycket högt proteininnehåll och med bra proteinsammansättning. Därför används den ofta som alternativ till kött hos människor, men oftare som foder till köttdjur. Sojabönan odlas i tropiskt klimat med korta dagar och importeras för foder. Men under växtförädlingens tid i Sverige så försökte man få fram sorter som fungerade i vårt klimat med långa ljusa dagar, kortare odlingssäsong och lägre medeltemperatur. Förädlingen gjordes både i Svalöf och hos Algot Holmberg i Östergötland. På båda ställena fick man fram sorter som odlades, men det var först Fiskeby V som lyckades kombinera härdighet med avkastning. Dom kommersiella framgångarna uteblev dock då avkastning och odlingssäkerhet var låg i internationell jämförelse.
Sorten släpptes 1968 men anses vara unik och ha ett stort värde ur växtförädlingssynpunkt och kan därför ändå räknas som bevarandesort.
Används som kokböna, i grytor eller mals till mjöl för användning i bakning. Går även att göra sojamjölk på. Nötaktig smak.
Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.
Odling från frö:
Sås direkt på friland när jorden blivit varm. Lägg bönorna i blöt innan sådd för kortare grotid. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Kan även förkultiveras inomhus och utplanteras efter avhärdning. Bäst i varmt växtläge på lucker jord.Bönor är känsliga för frost. Skördas när de är torra och skidorna rasslar när de skakas.
Såtid: maj-juni
Grotid: 5-15 dagar
Skörd/blomtid: aug-sept
Årlighet: 1 årig
Portionsmängd: 30 frö