Pisum Sativum
Sockerärt "Arvidsjaur"
Gunilla Zakaris far fick denna sort en gång på 1950-talet av en kvinna som var från Arvidsjaur som sa att de haft ärten inom familjen i 100 år. Gunillas mamma Hilkka odlade sedan ärten varje år och tog frö. Familjen bodde på gården Hedenäset och sorten kallas därför både ’Arvidsjaur’ och ’Hedenäset’. Arvidsjaur är den tidigaste ärtan som finns i Sverige och kan ge skörd redan runt midsommar i södra Sverige. Plantorna blir höga och behöver stödjas, de ger små men läckra och krispiga baljor som äts som sockerärt. Om baljorna inte skördas som sockerärt kan de få mogna helt och de gula ärtorna går även att torka för att sedan kokas.
Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.
Odling från frö:
Sås direkt på friland när jorden reder sig. Lägg ärtorna i blöt över natten innan sådd för kortare grotid. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Baljorna skördas efterhand innan ärtorna är fullt utvecklade. Behöver stöd när de blir höga. Bäst i varmt växtläge på lucker jord. Kan sås fram till midsommar.
Såtid: april-juni
Grotid: 5-15 dagar
Skörd/blomtid: juli-aug
Årlighet: 1 årig
Portionsmängd: 25 frö