Secale cereale
Råg "Petkus"
Kulturarv som härrör från godset "Petkus" i Brandenburg och släkten von Lochow. Kom till Sverige på 1870-talet. Petkus var sedan en av de sorterna som utgjorde grunden för det svenska förädlingsarbetet vid förra sekelskiftet.
Råg är idag det näst vanligaste brödkornet efter vete. Men från att man började odla spannmål här i Norden och fram till 1800-talet så var råg den överlägset mest odlade grödan. Gamla rågsorter, liksom andra spannmål av lantsorter, når höjder på upp till 2 meter. En av de största fördelarna med gamla rågsorter är dess kraftfulla och raffinerade rotstruktur, som penetrerar hela jorden. Den djupt rotade växten lämnar alltså efter sig en perfekt jordmån, särskilt lämplig för senare odling av grönsaker eller andra spannmålsslag.
Gamla rågsorter utvecklar en anmärkningsvärd arom under bakningsprocessen och de mycket små kornen ger produkten en lätt söt smak. Rågen används främst i fullkornsmjöl och som gryn i bröd och bakverk.
Odling från frö:
Sås direkt på friland på våren så fort jorden reder sig. Gror vid låga temperaturer, runt 3-5 grader. Antingen kan du bredså frön för att sedan kratta ner dem och packa jorden med en vält. Eller så sås fröna i rader. Gör rader med en lämplig pinne eller något skaft med ca 15 cm mellanrum och sprid fröna i raderna. Enklast är om du har en såmaskin. Det lilla antal frön som är i denna påse lämpar sig bäst för alternativ två. Radrensa och täck gärna sådden med nät då fåglar är snabba på att ta kärnorna när de mognar. Skörda när kärnorna blivit hårda, prova genom att bita i en kärna. Förr skördades spannmål med lie och bands i kärvor som som fick stå och torka och eftermogna, alternativt hängdes upp på torkställning. I liten skala kan du lika gärna klippa av axel när de börjar mogna och lägga dom på tork på lämpligt ställe. En sådan här påse bör efter uppförökning i några år kunna räcka till utsäde för ett hushåll.
Såtid: april-maj
Skörd/blomtid: aug-sept
Årlighet: 1 årig
Portionsmängd: 20 gram