Rheum rhabarbarum
Rabarb "Victoria"
Kulturarvssort från mitten av 1800-talet. Härdig sort som passar bra i vårt klimat. Denna rabarb är rikgivande med breda, spröda stjälkar med medelhög oxalsyrehalt.
Utmärkt till paj, kräm, saft eller sylt. Rabarber går att driva upp tidigt på våren för extra tidig skörd av spröda goda stjälkar. När de första knopparna visar sig ovan jorden så sätter du en hink eller kruka över plantan. På grund av att plantan känner av vårens värme men inte får något ljus så skjuter den iväg stjälkarna för att hitta ljuset. Efter ett par-tre veckor kan man skörda de första stjälkarna.
Fröna är konventionellt odlade.
Odling från frö:
Sås direkt på friland, ca 2 cm djupt, när jorden reder sig. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. När plantorna gott gallras de till ca 10 cm avstånd för att senare, när de växt till sig planteras ut där de ska växa. Alternativt sås fröna inomhus tidigare på våren i planteringskrukor och sätts ut där de ska växa när jorden blivit varm. Rabarber gillar mycket näring och bör ges extra varje vår. När plantorna är utplanterade så får de växa till sig i minst två, gärna tre, år innan första skörden tas.
Plantavstånd: 100 cm
Såtid: april-juni
Grotid: 10-30 dagar
Årlighet: flerårig
Portionsmängd: 50 frö