Lantvete från Uppsala, höstvete

  • 32 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Triticum aestivum

Höstvete "Lantvete från Uppsala"

Kulturarv. Även kallad Uppsala lantvete. Historiskt har vete inte varit någon vanlig gröda i Sverige, andra sorters sädeslag har odlats i betydligt större skala. Men det vete som oldats har oftast varit höstvete, då odlingssäsongen här i norden varit kort. Höstvete sås på hösten, övervintrar och växer vidare nästa år. De styva lerjordarna i Uppland fungerade dåligt för vårsäd men bra för höstvete, varför vete hade en relativt stor betydelse mot andra sädeslag i jämförelse med andra delar av landet.

Kännetecknande för Uppsala lantvete var dess mycket goda vinterhärdighet och fina bakningsegenskaper. Däremot var det småkornigt, stråsvagt och känsligt för gulrost vilket begränsade skördarna under regniga år. Till skillnad från Skåne, där massurval och nya sorter snabbt fick genomslag i slutet av 1800-talet var upplandsvetet svåröverträffat längre norrut. I Uppland dominerade denna sort långt in på 1910-talet trots upprepade försök med annat växtmaterial. Många bönder som provade nya sorter återgick snart till Uppsalavetet då de nya sorterna visade sig utvintra lätt (dö under vintern) och mogna sent.

Lantvete från Uppsala kan ha både ludna och glatta ax. Detta är från den ursprungliga populationen och ej selekterat.

Var försiktig med kväve då det kan öka risken för liggsäd.

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.

Odling från frö:

Sås direkt på friland på hösten, sept-okt. Antingen kan du bredså frön för att sedan kratta ner dem och packa jorden med en vält. Eller så sås fröna i rader. Gör rader med en lämplig pinne eller något skaft med ca 15 cm mellanrum och sprid fröna i raderna. Enklast är om du har en såmaskin. Det lilla antal frön som är i denna påse lämpar sig bäst för alternativ två. Radrensa och täck gärna sådden med nät då fåglar är snabba på att ta kärnorna när de mognar. Skörda när kärnorna blivit hårda, prova genom att bita i en kärna. Förr skördades spannmål med lie och bands i kärvor som som fick stå och torka och eftermogna, alternativt hängdes upp på torkställning. I liten skala kan du lika gärna klippa av axel när de börjar mogna och lägga dom på tork på lämpligt ställe. En sådan här påse bör efter uppförökning i några år kunna räcka till utsäde för ett hushåll.

Såtid: sept-okt

Skörd/blomtid: juli-aug

Årlighet: 2 årig

Portionsmängd: 300 frö