Coriandrum Sativum
Koriander
Traditionell brödkrydda och smaksättare. För odling av frön till krydda sås den så fort jorden blivit varm och får stå och utveckla fröna fram till sensommar/höst. Även bladen kan användas som krydda i maten. Vanlig i matlagning i Asien.
Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.
Odling från frö:
Sås direkt på friland när jorden blivit varm. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Så i rader ca 1 cm djupt och ca 40 cm mellan raderna. När plantor utvecklats så gallras dom ca 5 cm mellan plantorna. Sås och skördas efterhand hela säsongen. Trivs bäst på mullrik jord. Vill ha gott om vatten. Dillkronorna skördas i slutet av blomningen. Växla gärna växtplats från år till år.
Såtid: maj-juni
Grotid: 10-20 dagar
Skörd/blomtid: aug-sept
Årlighet: 1 årig
Portionsmängd: ca 100 frö