Brassica Oleracea
Palmkål "Nero di Toscana"
Kulturarv från 1800-talet. Gammal grönkålsväxt som får mörkt blågröna blad med ljus mittnerv. Skördas bladen nerifrån och upp så ser växten ut som en palm. Används som vanlig grönkål och äts färsk, förvälld, som soppa eller fryses in till vintern. Köldtålig. Grönkål blir oftast lite krispigare och godare efter nån frostnatt ute.
Fröna är biodynamiskt odlade och Demeter certifierade.
Denna sort bevaras av ProSpiceRara som är en schweizisk organisation som arbetar för att bevara sorter, för nutid och framtid. Sedan 1982 har de arbetat med bevarande och mångfald och idag har de över 1400 sorters trädgårds och åkergrödor i deras bevarandearbete. Utsädesodlingarna är ekologiska.
Odling från frö:
Förkultiveras inomhus mars-maj. Sprid ut fröer glest på en bit jord, antingen såjord, plantjord eller egen jord. Täck fröerna med en centimeter jord. Håll jorden fuktig tills fröerna gror och har kommit upp några centimeter. Utplanteras efter avhärdning. Enklare är att drektså på friland, 1-2 cm djupt, när jorden blivit varm i april-juni. Risk vid direktsådd är att jordloppor äter upp de späda plantorna. Täck med kålnät mot insekter. Kan skördas på plats fram till jul.
Såtid: mars-juni
Grotid: 5-15 dagar
Skörd/blomtid: aug-dec
Årlighet: 1 årig
Portionsmängd: ca 100 frö